En Çok Yapılan 5 B2B Ticaret Hataları (Ve Kaçınma Yolları)
Ticaret mevzuatına uygunluk B2B ticaretinde hem alıcılar hem de satıcılar için işlerinin düzgün ilerlemesi açısından ciddi bir önem taşır. Zaman zaman hatalar yapabilir ve bunun çok önemli olmayacağını düşünebiliriz, ancak bu hataların ve sonuçlarının doğru zamanda farkına varmak daha büyük sorunların oluşmasına engel olacaktır.
Yetersiz kayıt tutma, yanlış ürün sınıflandırma ve diğer birçok düzeltilmeyen yanlışlar, B2B şirketinizin ithalat ve ihracat anlaşmalarında tutarsızlığa, dolayısıyla da anlaşmalarınız ve karlarınız açısından güven kaybetmenize sebep olur. Aşağıda sizlerle en çok yapılan beş B2B ticaret hatalarını ve bu hatalardan kaçınma yöntemlerini açıkladık.
1. Hata: Ürünleri Yanlış Sınıflandırmak
Ürünlerin yanlış sınıflandırılması B2B şirketinizde talihsiz sonuçlara yol açabilir; özel ticaret sistemi ile alakalı herhangi bir yanlış geri alınamaz hasarlar verebilir ve işletmenizin güvence ve geçerliğini kaybetmesine sebep olabilir.
Çözüm: Ürünleri Gümrük Tarife Cetveli’ne (GTC) göre sınıflandırın ve bu sınıflandırmaların düzenli olarak denetlemesi ve güncellemesi için alanda uzman kişileri işe alın. Vergi ve harçların gereğinden fazla ya da az ödeme yapılıp yapılmadığından emin olun.
2. Hata: Düzgün Kayıt Tutmamak
Organizasyon ve planlama, başarılı bir B2B şirketinin düzenli alım-satım yapmasının püf noktasıdır. Ancak, yetersiz kayıt tutmak işinizin büyümesinde bir engel olup teftiş ve denetim sırasında olası problemlere yol açabilir.
Çözüm: Tüm kayıtlarınızı tutabileceğiniz sağlam temelli bir kayıt sistemi oluşturun ve bu kayıtların kolayca erişilebilir olmasından ve düzenli olarak güncellendiğinden emin olun. Ekibinizi doğru kayıt tutmanın ve tüm alım-satım dokümanlarının kayıt edilmesinin önemi hakkında bilgilendirin.
3. Hata: Gerekli İzin ve Ruhsatları Temin Etmemek
Eksik ya da tamamlanmamış izin ve ruhsatlar, B2B ticaretinde ciddi ve istenmeyen sonuçlar olmasına sebep olabilir. İthalat ve ihracat kontrolleri, yaptırımlar ve diğer hukuki süreçler hakkında farkındalık eksikliği, farkında olarak da olmayarak da yapılsa, ticaretinizi tamamen durdurmaya kadar ciddi cezalara yol açabilir.
Çözüm: Ekibinizi robust eğitim programı ile eğiterek herkesin ithalat ve ihracat düzenlemeleri hakkında farkındalık kazandığına ve B2B ticaretinizin hukuki uygunluğa sahip olduğuna emin olun. Ekibinizin gerekli izin ve ruhsatların güncelliğinden ve potansiyel tehlike oluşturabilecek durumlardan haberdar olabilmeleri için gerekli sistemler geliştirin.
4. Hata: Ticari Belgelendirmeleri Eksik Tamamlamak
Belge işlemleri, B2B ticaretinizin başarılı akışı için oldukça önemlidir. Dolayısıyla, yanlış tamamlanan herhangi bir doküman, gümrük muayenesi açısından ciddi bir risk taşır.
Çözüm: Yazılım sistemleri geliştirin ve bu sistemleri kullanarak belgelendirme ile ilgilenecek ekip üyeleri alımı yapın. B2B ticareti hakkında yeni veya değişen yasal hükümlülükleri takip edip ekibinizi en güncel bilgi hakkında bilgilendirin.
5. Hata: Ticaret Uygunluğu Programı Uygulamamak
Ticaret mevzuatına uygunluk hakkında yeterli bilinçlenmemek, er ya da geç B2B şirketiniz için ticaret yasağı veya işlem gecikmesi gibi hayal kırıklığına uğratan sonuçlara sebep olacaktır.
Çözüm: Ekibinize ticaret uygunluğu programı düzenleyin ve gümrükle alakalı işletmeniz için tehlike oluşturacak riskleri minimum seviyeye indirin. İthalat ve ihracat düzenlemelerine bağlılık, belgeleme gerekçeleri, ticari anlaşmalar gibi konuların eksiksiz olarak anlaşılması, işletmenizin canlı ve güncel kalmasını sağlayacaktır.
Sonuç olarak, ticaret uygunluğu stratejilerinin yeterli olarak anlaşılması, B2B şirketinizde mükemmel sonuçlara yol açacaktır. Bahsettiğimiz sıkça yapılan bu hatalardan kaçınarak ticaretinizde başarıya doğru koşar adımlarla ilerleyebileceksiniz.